Arquitectura i paisatge

XVI Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge
Del 3 al 21 de juliol de 2023

Directors: RCR Arquitectes – Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramon Vilalta
Equip docent: 2 tutors ETSAB, Liliana Obal, Marc Valero Cano
Durada: 19 dies
Càrrega lectiva: 120 hores
Càrrega Programa obert: 12 hores
Nivell: Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot (Girona)

Objectiu

L’objectiu és comprendre, a partir d’assajar-ho, el vincle indissociable que hi ha entre arquitectura i lloc, entre paisatge i cultura, entre compartir i crear, posant en pràctica els mètodes de treball d’RCR Arquitectes en el mateix territori i espai on es gesta la seva obra.

Programa

Coneixements informàtics i requisits tècnics

Programes
AutoCAD per a dibuix 2D i modelatge 3D, Adobe Photoshop, Adobe InDesign. Opcionalment, modelatge 3D a Rhino o 3DStudio.

Requisits tècnics
Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px.
Connexió a Internet adequada per accedir a la plataforma e-learning, descarregar i pujar contingut. Navegador actualitzat.

Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual

La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es va iniciar a la passada edició i aprofundirà en base als resultats de l’anterior taller.

Esbós: La Sagrada Família a la Barcelona actual, Sèrie 1, Juny 2022. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 22-203_E01

Exercici: Accés al volcà Croscat

Dins dels itineraris pedestres que transcorren pels paratges del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hi trobem el que vincula el bosc de faigs de la Fageda d’en Jordà, amb el volcà de Santa Margarida i el volcà del Croscat, objecte de l’exercici. Buscarem entendre lloc, temps i acció com a mecanismes per articular un discurs arquitectònic-paisatgístic que escenifiqui l’accés al volcà Croscat.

Esbós: Centre d’activitats vulcanològiques Can Passavent, Sèrie 1, Mars 2001. Aiguada a la tinta i llapis sobre papel Canson Geler Mate 190 g/m². 23×32,5 cm. II-84_E17 (17/21)

Exercici: Micropaisatges domèstics

La creació de micropaisatges a escala domèstica es presenta com una oportunitat, necessària i essencial, per reflexionar sobre les noves formes d’habitar al segle XXI. L’arquitectura domèstica es pot convertir en vehicle generador de paisatge hibridant l’interior i l’exterior. Sentir el clima, el pas de les hores del dia, connectar-nos a l’entorn. Investigarem la noció de l’aire que, malgrat la seva naturalesa invisible, en traçar-li límits crea espais.

Esbós: Casa per a un ferrer i una perruquera, Sèrie 2, Mars 2003. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. II-95_E08 (8/13)

Exercici dirigit per la tutora Liliana Obal, amb l’assistència de Marc Valero Cano.

Condicions

Places previstes: 72 places presencials
Perfil: El curs s’adreça a estudiants d’arquitectura de darrers cursos i arquitectes.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Valoració del CV-portfolio.
Matrícula: 800 euros.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificats expedits per RCR i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).

Calendari

Procés d’admissió
Divendres, 14 d’abril de 2023. Data límit d’inscripcions.
Divendres, 21 d’abril  de 2023. Comunicació d’admissions i de llista d’espera.
Divendres, 28 d’abril  de 2023. Data límit de pagament de matrícula.
Divendres, 19 de maig de 2023. Data límit per a cancel·lacions.

XVI Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge
Dilluns, 3 de juliol de 2023: Inici del taller
Dissabte, 8 de juliol de 2023: Excursió a l’obra pública d’RCR a Olot
Dissabte, 15 de juliol de 2023: Excursió al nou celler de Perelada
Divendres, 21 de juliol de 2023: Cloenda del taller

Equip docent

Liliana Obal

Arquitecte
Tutora

Liliana Obal és arquitecta per la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme (FADU), Universitat de Buenos Aires, 1983. Col·labora amb l’Estudi Junquera- Pérez Pita (1987-1998), convertint-se en arquitecta associada (1999-2002) i després en sòcia (2002-2006) de Junquera Arquitectes. Ha desenvolupat projectes amb Rojo-Fernández-Shaw Arquitectes (2006-2010) i col·labora des de l’any 2010 amb la revista El Croquis. Ha estat reconeguda amb el primer premi en diversos concursos urbanístics com l’ordenació del Moll 2 del Port de Màlaga (2003) o el Pla Espacial per a la Integració del Ferrocarril a la ciutat de Gijón (2006). Entre els nombrosos guardons i distincions, destaca el Premi Nacional d’Arquitectura del Ministerio de Vivienda per habitatge de promoció privada (2006). En l’àmbit acadèmic, ha estat professora de Projectes a la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme (FADU), Buenos Aires (1983-1986), i de Teoria i Història de l’Arquitectura a l’Escola d’Arquitectura, Enginyeria i Disseny, Universitat Europea de Madrid (2004-2021).

Tutor/a ETSAB 1

Arquitecte
Tutor/a

En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)

Selecció de docent en procés

Tutor/a ETSAB 2

Arquitecte
Tutor/a

En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)

Selecció de docent en procés

Marc Valero Cano

Arquitecte
Assistent

Marc Valero (Sant Fruitós de Bages, 1993) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC), 2019. Va participar en el X Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge de 2017 de RCR. Va formar part de la I convocatoria de elbulli1846 amb Ferran Adrià, el 2020. Des de 2017 col·labora amb RCR Arquitectes.