Programa obert 2016

Conferències 2016

El tema de l’edició 2017 ha estat el buit.

Les set conferències van estar a càrrec de Juan Carlos Sancho i Sol Madridejos, Eduardo Souto de Moura, Hisao Suzuki, Àngels Margarit, Alfons Flores, José Luis Raymond i Enric Batlle.

És la primera edició on s’incorpora l’escenografia amb motiu del I Workshop Internacional d’Escenografia.

Exposició

Trànsit per l’escenografia espanyola contemporània

Comissari: José Luis Raymond
Disseny de muntatge: Zuloark
Nau del Espai Barberí
Del 1 d’agost al 11 de setembre de 2016

L’exposició dona a conèixer l’actualitat de la plàstica escènica espanyola a través de gairebé sis-cents espectacles estrenats a Espanya entre el 2010 i el 2015. La mostra explica com l’escenografia ha adquirit un paper destacat dins de l’escena contemporània espanyola i com la recerca de noves formes per explicar històries ha portat els escenògrafs espanyols a investigar i desenvolupar solucions plàstiques que donin suport al seu pensament creatiu.

Dilluns, 4 de d’agost de 2016 Conferència | Arquitectura i paisatge

Obra recent

Juan Carlos Sancho i Sol Madridejos

Sancho-Madridejos Architecture Office es forma el 1982, de la mà de Juan Carlos Sancho Osinaga (Sant Sebastià, 1957) i Sol Madridejos (Madrid, 1958), Doctor Arquitecte i arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, participant en concursos d’arquitectura nacionals i internacionals, de caràcter obert o restringit, obtenint nombrosos premis. La seva obra ha estat difosa en exhibicions i publicacions nacionals i internacionals. Han estat professors convidats i han impartit cursos, màsters, conferències i classes magistrals a universitats i institucions de ciutats espanyoles i estrangeres.

Dimarts, 8 d’agost de 2016 Conferència | Arquitectura i paisatge

Projectes recents

Eduardo Souto de Moura

Eduardo Souto de Moura (Porto, Portugal, 1952) és arquitecte per l’Escola Superior de Belas-Artes do Porto, 1980. Col·labora amb Noé Dinis el 1974, amb Álvaro Siza Vieira de 1975 a 1979, i amb Fernandes de Sá de 1979 1980. Del 1981 al 1991 treballa com a Professor Assistent del curs d’Arquitectura a la FAUP. Inicia la seva activitat com a professional liberal el 1980. Professor convidat a Paris-Belleville, Harvard, Dublín, Zuric, Lausana i Màntua. Rep diversos premis, participa a diversos seminaris i imparteix conferències a Portugal i a l’estranger. El 2011 rep el Premi Pritzker i el 2013 el Premi Wolf.

Dimecres, 16 d’agost de 2016 Conferència | Fotografia

La llum màgica

Hisao Suzuki

Hisao Suzuki (Yamagata, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tokio, 1979. Fascinat per l’arquitectura de Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, on fixa la seva residència. En 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal, contribuint d’aquesta manera al reconeixement de la publicació com al mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi a nivell mundial. Les seves fotografies s’han publicat en gairebé totes les revistes internacionals d’arquitectura i disseny així com en nombrosos llibres.

Divendres, 17 d’agost de 2016 Conferència | Dansa

Contenidors i distàncies

Àngels Margarit

Àngels Margarit (Tarrasa, 1960) és ballarina, pedagoga i coreògrafa. El 1985 inicia la trajectòria de la seva companyia Àngels Margarit/companyia MUDANCES per crear projectes que inclouen creacions per a l’espai escènic, site specifics, improvisació, vídeodansa, instal·lacions i la investigació en nous mitjans, amb una bona projecció internacional. També ha desenvolupat diferents programes pedagògics i imparteix regularment cursos i tallers a Espanya, Europa i Amèrica. Ha rebut nombrosos premis com el Premi Nacional de Dansa de Catalunya (1986), el Grand Prix du Concours Chorégraphique de Bagnolet, França (1988) i el Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura d’Espanya (2010). Des del 2016 és directora artística de Mercat de les Flors a Barcelona.

Dimarts, 18 d’agost de 2016 Conferència | Escenografia

L’escenografia segons Alfons Flores

Alfons Flores

Alfons Flores (l’Hospitalet del Llobregat, 1957) comença la seva carrera professional com a escenògraf el 1978 al grup GAT de l’Hospitalet del Llobregat, del qual va ser cofundador. El seu treball inclou escenografies per a teatre, òperes, escenografia urbana i grans esdeveniments, col·laborant amb directors com Àlex Ollé (La Fura dels Baus), Calixto Bieito, Joan Anton Rechi, Joan Lluís Bozzo, Carlos Wagner i Guy Joosten. El seu treball ha estat reconegut amb el Premi de la Crítica de Barcelona de 1996, 1998 i 2009. L’any 2000 va rebre l’Irish Times Theater Award a la millor Escenografia per Las Comedias Bárbaras.

Dimecres, 23 d’agost de 2016 Conferència | Escenografia

Trànsit per l’escenografia espanyola contemporània

José Luis Raymond

José Luis Raymond (Portugalete, 1954) és llicenciat en Belles Arts i Pedagogia per la Universitat del País Basc a Bilbao i ha cursat estudis de postgrau sobre escultura i espai escènic a Varsòvia i Amsterdam. Com a creador plàstic, ha realitzat exposicions individuals i col·lectives, i té obra a col·leccions particulars, així com a museus a Polònia, Holanda, Suïssa i Espanya. Ha estat director d’escena de nombroses òperes i ha treballat com a escenògraf per al Centre Dramàtic Nacional (CDN) i per a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, entre d’altres. Actualment és professor titular d’Espai escènic a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid (RESAD). És membre fundador de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya.

Dijous, 25 d’agost de 2016 Conferència | Arquitectura i paisatge

El jardí de la metròpoli

Enric Batlle

Enric Batlle Durany (Barcelona, 1956) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior de Barcelona i doctor arquitecte des del 2002 sobre El Jardí de la Metròpoli, publicada per l’editorial GG i guanyadora del FAD 2012 Teoria i Crítica d’Arquitectura. És director del Màster de Paisatge MBLandArch i professor titular del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori, tots dos a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Està especialitzat en paisatgisme i ha impartit multitud de conferències i màsters a tot el món.

Roig Batlle i Roig Architects neix el 1981 en societat amb Joan Roig per desenvolupar projectes d’edificació, planejament i paisatge. La seva extensa obra ha guanyat premis tant a nivell nacional com internacional.