President

Ramon Folch i Guillèn
2013

Ramon Folch (Barcelona, 1946) és doctor en biologia i socioecòleg. Presideix ERF – Estudi Ramon Folch & Associats SL, consultoria i taller de projectes ambientals i energètics que ell mateix fundà l’any 1994. Ha estat consultor ambiental de la UNESCO i president del Consell Social de la UPC. Ha publicat una trentena de llibres i nombrosos articles. És el president de la Fundació des del 2015.

Secretari

Jordi Barcons i Pujol
2013

Jordi Barcons (Les Preses, 1959) és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1981. Funcionari d’habilitació estatal de la subescala de secretaria, categoria superior, a l’any 1994. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la UNED, el 2005. Secretari de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas de 1984 al 1989. Secretari del Consell Comarcal de Muntanya de la Garrotxa del 1984 al 1988. Secretari del Consell Comarcal de la Garrotxa de 1988 a 1989. Secretari de l’Ajuntament de Begur des de 1989 fins l’actualitat. Advocat i assessor jurídic de diferents Ajuntaments.

Patrons fundadors

Rafael Aranda i Quiles
2013

Rafael Aranda (Olot, 1961) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Carme Pigem i Ramon Vilalta treballa sota el nom RCR Arquitectes.

Carmen Pigem i Barceló
2013

Carme Pigem (Olot, 1962) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Rafael Aranda i Ramon Vilalta treballa sota el nom RCR Arquitectes.

Ramon Vilalta i Pujol
2013

Ramon Vilalta (Vic, 1960) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Rafael Aranda i Carme Pigem treballa sota el nom RCR Arquitectes.

Patrons

Josep Berga i Vayreda
2013

Josep Berga (Barcelona, 1964) es va llicenciar en filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i va completar els seus estudis amb un diploma d’Especialització Universitària de Funció Gerencial a les Administracions Públiques (Universitat Ramon Llull) i un màster en Direcció Pública a ESADE. Va iniciar la seva trajectòria política en el món de l’associacionisme local. Ha sigut regidor de Cultura, d’Educació i de Benestar Social i Drets Civils a l’Ajuntament d’Olot. A les eleccions municipals de 2019 fou escollit alcalde d’Olot.

Joaquim Coello i Brufau
2021

Joaquim Coello (Salamanca, 1946) és enginyer Naval de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Navals de Madrid. MBA IESE. Assessor de Presidència de Gamesa. President de la Fundació Carulla. Conseller de Miquel i Costas & Miquel, COMEXI, PORTEL, NOATUM i AudingIntraesa. Vicepresident segon i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia d’Enginyeria. Patró de la Fundació Pasqual Maragall i del Palau de la Música Catalana. Expresident d’Anesco (Asociación Nacional de Empresas Estibadoras y Consignatarias). Expresident d’Applus. Exdegà del Col·legi Oficial d’Enginyers Navals i Oceànics. Expresident de l’Autoritat Portuària del Port de Barcelona. Expresident del Consell Social de la Universitat de Barcelona. Exdirector General de GAMESA EÓLICA. Exconseller delegat d’ITP. Expresident d’EUROJET. Gran Creu de l’Ordre d’Alfons X el Savi. Premi a la millor trajectòria professional AINE (Asociación de Ingenieros Navales y Oceánicos de España) 2012.

Oriol Guixà i Arderiu
2021

Oriol Guixà (Barcelona, 1952) és enginyer industrial en l’especialitat en mecànica a l’Escola d’Enginyers Industrials de Madrid i Enginyer Aeronàutic especialitat en motors, míssils i motors propulsors a l’Escola d’Enginyers Aeronàutics de Madrid. L’any 1984 s’incorpora a l’empresa industrial La Farga Lacambra com a accionista i director general i posteriorment com a conseller delegat. És patró fundador de la Fundació La Farga, que posseeix l’únic Museu del Coure a Europa. Des de 2015 és President i CEO.

Santiago Mercadé i Vila
2013

Santiago Mercadé (Barcelona, 1960) és llicenciat i MBA en administració d’empreses per ESADE (Barcelona), HEC (París) i New York University. Des de 1986 és conseller delegat de Layetana Immobiliària. Va ser membre del Board of Trustees del Urban Land Institute a Washington del 1999 al 2009.

Josep Maria Montaner i Martorell
2013

Josep Maria Montaner (Barcelona, 1954) és doctor arquitecte i catedràtic de Teoria i Història de l’Arquitectura de la Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Codirigeix el Màster Laboratorio de la Vivienda del siglo XXI. És autor de més de trenta llibres i col·labora regularment en El País i La Vanguardia, i revistes nacionals i internacionals. Ha impartit cursos i conferències a diverses ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia. Va ser Regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona del 2015 al 2019. Acadèmic Electe l’Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi 2021.

Jordi Sellas i Ferrés
2021

Jordi Sellas (Olot, 1977) és periodista i gestor d’empreses culturals, llicenciat en Ciències de la Comunicació – Publicitat i RRPP per la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre d’altres, va ser el fundador i director del Club TR3SC (Club Català de Cultura) i Director Audiovisual i Digital del Grup RBA, que va produir documentals i programes de televisió i director general de Màrqueting del Grup Focus. Va ocupar el càrrec de director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de 2012 a 2015. Com a periodista, va dirigir i presentar Generació Digital a Catalunya Ràdio i a Televisió de Catalunya. Actualment, treballa en diversos projectes vinculats als mitjans de comunicació i la cultura a través de Minoria Absoluta, Layers of Reality i Nostromo Live. És vicepresident de la Fundació Arts in Health International Foundation, patró de la Fundació Teatre Lliure, de la Fundació Carulla i membre del consell internacional de la Creative Industries Federation del Regne Unit.

Patrons institucionals

COAC
Guim Costa i Casamiglia
2019

Guim Costa (Barcelona, 1968) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, actualment ostenta el càrrec de Degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Amb més de diez anys de trayectoria professional, l’any 2010 funda costacalsamiglia arquitectura, un estudi per al desenvolupament de projectes d’arquitectura i de disseny de mobiliari. Paral·lelament i al llarg de la seva trajectòria, ha col·laborat en publicacions com Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme i amb l’editorial Gustavo Gili. A més de participar en els òrgans de govern del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Costa és membre de la comissió executiva de la Fundació Manuel Blancafort i patró de la Fundació Ginesta.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, fundat l’any 1931 i hereu de l’antiga Associació d’Arquitectes (1874), és una corporació de dret públic que representa els arquitectes catalans, impulsa l’excel·lència en l’arquitectura i difon els seus valors, en especial la seva dimensió social i cultural. En l’actualitat, aquest organisme suma 145 anys d’història.

Patrons anteriors

Joan Nogué i Font
2019-2022

Joan Nogué (Hostalets de Bas, 1958) és catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i va ser director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya des de la seva creació el 2004 fins al 2017. Es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona i va ampliar estudis a la Universitat de Wisconsin a Madison (EEUU) sota el mestratge de Yi-Fu Tuan. Ha estat professor visitant en diverses universitats estrangeres. És especialista en Estudis de paisatge cultural i en Pensament geogràfic i territorial. És codirector de la col·lecció de llibres ‘Paisaje y Teoría’ de l’editorial Biblioteca Nueva. Premi Rei Jaume I d’Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat el 2009 i Premi d’Assaig Joan Fuster el 2010 per l’obra Paisatge, territori i societat civil. Es membre del Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del comitè científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche. Col.laborador habitual del diari Ara.

Eugeni Pons i Pau
2013-2021

Eugeni Pons (Barcelona, 1964), llicenciat en Filosofia, inicia, en paral·lel, estudis de Fotografia a l’IEFC de Barcelona. Comença professionalment amb la fotografia publicitària però poc després s’embarca en la fotografia d’arquitectura, que ja no abandona. Ha col·laborat amb nombroses publicacions especialitzades i prestigiosos estudis d’arquitectura, i ha estat guardonat amb cinc premis LUX de fotografia d’arquitectura.

Joaquim de Trincheria
2013-2018

Joaquim de Trincheria (Olot, 1940 – Argentona, 2018) va ser regidor de l’Ajuntament d’Olot durant 24 anys. Era un conversador nat amb una gran sensibilitat artística.

Hisao Suzuki
2013-2015

Hisao Suzuki (Yamagata, Japó, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tokio, 1979. Fascinat per l’arquitectura de Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, i s’hi estableix. El 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal; d’aquesta manera contribueix al reconeixement de la publicació com el mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi internacional. Les seves fotografies s’han publicat, també, en nombrosos llibres i en d’altres revistes internacionals d’arquitectura i disseny.

Antoni Puigvert i Romaguera
2013-2015

Antoni Puigverd (La Bisbal d’Empordà, 1954) és llicenciat en Filologia Hispànica. Catedràtic d’Institut en excedència, s’ha professionalitzat com periodista d’opinió. Ha col·laborat en nombrosos mitjans, actualment és columnista de La Vanguardia i comentarista de TV3, Catalunya Ràdio i La Xarxa. És premi Gaziel de periodisme i ha guanyat diversos premis de poesia. Ha publicat novel·la, poesia i assaig.