Workshops a la Vila. Cursos durant tot l'any. Dates a convenir

Directors: RCR Arquitectes – Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramon Vilalta
Tutors: 1 tutor RCR, 1 tutor universitat col·laboradora
Durada: Opció de 7 dies (de divendres a divendres) o 12 dies (de dilluns a divendres de la setmana següent).
Places: Mínim 9 i màxim 12 participants. 1 tutor de la universitat col·laboradora.
Nivell: Nivell adaptat al grup des d’iniciació a avançat
Idiomes: Espanyol / Anglès

Objectiu

L’objectiu és aprendre a percebre, des d’una actitud de constant recerca, una atenció clau subjacent en la manera de projectar d’RCR Arquitectes, per sentir el lloc.

El taller està pensat per fomentar la creativitat i la percepció des de l’experiència única nascuda d’un lloc concret. L’escolta atenta sorgeix del nostre interior en el sentit que assenyala Luis Barragán quan diu “No facin el que vaig fer: vegin el que vaig veure.”

Conceptes

El workshop es basa en quatre conceptes centrals:
Creativitat. La creativitat compartida com a mitjà per donar respostes amb contingut significatiu.
Experiència. La possibilitat de viure i estar al lloc per al qual es projecta, des de la comprensió derivada de l’observació, la participació i la vivència;
Temps concret. Capacitat de reflexionar i donar respostes en un període determinat.
Context ampli. L’exercici no té com a objectiu ser una resposta definitiva i tancada, sinó de ser part d’una recerca àmplia de caràcter transversal i integradora.

Programa

Taller. Presentació inicial del curs i sessió de cloenda amb Rafael Aranda, Carme Pigem o Ramon Vilalta. Exploració de la “Geografia de somnis”, el territori de la Vila, un territori de somnis inspirats en la natura, amb espais existents on viure i d’altres per explorar i investigar.

Intercanvis. El Taller de dansa i les Xerrades de fotografia i filosofia són un programa per investigar l’espai des de diferents mirades, disciplines i amb tots els sentits i el cos.

Visites a obres d’RCR Arquitectes. Visites guiades per a obres essencials d’RCR: Espai Barberí, l’Estadi d’Atletisme, el Pavelló del Bany, el Parc de Pedra Tosca, l’espai públic Teatre la Lira o les Caves Bell-lloc.

Condicions

Preu. 1.470 € per persona (curs de 7 dies) 750 € del curs i 720 € d’estada

Inclusions
Transport. Anada i tornada des de l´aeroport de Barcelona o l’estació de tren Figueres Vilafant.
Allotjament. A can Capsec de la Vila. La casa inclou cuina, forn i rentadora.
Manutenció. Esmorzar, dinar i sopar cada dia, inclòs el dia de visites.
Infraestructures. Entorn de la Vila i espai de treball a la casa pairal de la Vila.
Taller. Intercanvis i visites guiades. Segons programa del curs.
Tutor RCR. Acompanyament d’un membre de l’equip RCR.
Materials. Llibreta RCR i guia de les obres RCR de la zona.
Certificat de participació. Certificat expedit per RCR Lab·A.
Sopar de cloenda, amb un membre fundador d’RCR Arquitectes.

Exclusions
Ordinador portàtil, material de dibuix, de mesura i fotografia

Recomanacions:
Roba còmoda per a excursions, abric i pluja.
Roba per a la presentació i sopar de cloenda.

Equip docent

Estel Ortega Vázquez

Tutora RCR

Estel Ortega Vázquez (Barcelona, Espanya, 1977) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB, UPC) amb experiència docent a l’ETSAB des de 2010, i a l’Escola Superior d’Arquitectura (ESARQ) de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) des de 2008, i participa en workshops i en altres universitats nacionals i internacionals. Funda l’estudi d’arquitectura Cubus Taller d’Arquitectura, el 2003, i 15515 Arquitectura, el 2017. Destaquen els projectes de cooperació, investigació i rehabilitació, i de museografia i museologia. Ha col·laborat amb la Fundació Eduardo Chillida-Pilar Belzunce, Bullilab Foundation i Fundació We Are Water, entre d’altres, i va ser co-comissària del Pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia d’Arquitectura 2018. Des de 2018 col·labora amb RCR Arquitectes.

Eugeni Pons

Fotografia

Eugeni Pons (Barcelona, Espanya, 1964) és llicenciat en Filosofia per la UAB i va estudiar, paral·lelament, fotografia a l’IEFC a Barcelona. Inicia la seva trajectòria professional el 1992 amb fotografia publicitària i s’orienta, el 1995, cap a la fotografia d’arquitectura. Guanyador de cinc premis LUX de fotografia d’arquitectura, col·labora, a un nivell nacional i internacional, amb algunes de les capçaleres més rellevants al sector com Wallpaper, Architectural Digest, Architectural Record, A+U, Bauwelt, Interni, Abitare, Arquitectura i Disseny, Disseny Interior, El País Semanal, Magazine de La Vanguardia, El Periódico, entre d’altres. Ha participat en diverses exposicions col·lectives i monogràfiques.

Jordi Pigem

Filosofia

Jordi Pigem (Barcelona, Espanya, 1964) és doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Va ser professor de Filosofia de la Ciència al màster in Holistic Science del Schumacher College (Anglaterra) del 1998 al 2003, i és professor de diversos cursos a universitats espanyoles. És autor, entre d’altres, d’ Ángeles o robots: la condición humana en la sociedad hipertecnológica (Fragmenta, 2018), Inteligencia vital: una visión postmaterialista de la vida y la consciencia (Kairós, 2016), i de l’edició i introducció de Raimon Panikkar, Ecosofía: la sabiduría de la Tierra (Fragmenta, 2021). Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans (1999), Premi d’Assaig de Resurgence i la Scientific and Medical Network (2006) i Premi Joan Maragall (2016).Ha publicat llibres i nombrosos articles sobre espais protegits, especialment sobre criteris d’avaluació i de conservació del patrimoni natural.

Sílvia Brossa Marí

Dansa

Sílvia Brossa Mari (Olot, Espanya, 1965) té un postgrau de Moviment i Educació de l’Institut del Teatre de Vic. És llicenciada en Coreografia i Tècniques d’Interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona,  amb un postgrau d’Expressió i Comunicació de l’Escola Municipal d’Expressió de Barcelona. Com a intèrpret ha treballat deu anys amb la Companyia Magnet i Burch, dues temporades en un projecte per al Teatre Romea, i tres anys per a la Companyia Joglars. Ha creat diverses peces curtes per a diferents festivals i té una gran experiència com a docent, tant amb nens com amb adults. Col·labora amb RCR Lab·A des de 2018.