Programa obert 2024
Tema 2024 COMPARTIR
Compartir és un concepte relacionat amb valors com ara la generositat, la solidaritat, l’empatia i el respecte. Implica trencar amb l’egoisme i reconèixer el valor dels altres. És una forma de viure i de relacionar-se amb els altres, basada en donar i rebre com a forma d’enriquir-se i de contribuir al bé comú.
D’aquesta noció en neix la creativitat compartida que remet a processos relacionals en tots els sentits. La integració de diferents camps del coneixement permet abordar problemes complexos des de l’interdisciplinari amb una visió holística de tot procés creatiu. Els projectes són el resultat d’un diàleg creatiu, a la manera del jazz, en què es canvia el “jo” pel “nosaltres”.
El treball en equip és capaç de generar solucions innovadores i de valor que implica la participació, l’intercanvi d’idees, la cooperació i l’aprenentatge mutu entre els membres del grup.
Compartir permet aprofitar les fortaleses, els coneixements i les experiències de cada integrant de l’equip, fomenta el pensament crític, la flexibilitat, l’originalitat i la divergència, estimula la motivació, el compromís, la confiança i la satisfacció personal i grupal, facilita l’adaptació al canvi, la resolució de conflictes i la millora contínua, i genera projectes, productes o serveis de més qualitat, competitivitat i rellevància social.
Cicle de conferències RCR TALKS
El cicle de quatre conferències està a càrrec de Bleda i Rosa que ens descobriran el vincle existent entre imatge, lloc i memòria que han explorat de manera conjunta, i de Carles Oliver Barceló, LaCol arquitectura cooperativa i Lacaton Vassal que ens parlaran d’arquitectura col·laborativa.
MATÈRIA BOSC VI
Matèria Bosc és una selecció de videocreacions que celebren la força poètica dels arbres. La seva 6ª edició, presenta quatre obres de videodansa i videoart de curta durada que, com en edicions anteriors, acompanyen les conferències del Programa Obert. És un projecte de LABEA – Laboratorio de arte, ciencia y naturaleza, realitzat en col·laboració amb la Fundació Bunka / RCR Arquitectes i comissariat per Isabel Ferreira.
Isabel Ferreira és comissària i gestora cultural. Actualment és directora artística de LABEA, i d’Arbola, el festival que celebra la cultura dels arbres. És graduada en Història de l’Art, màster en Cultura Visual i experta universitària en Cultura i Territori. Més informació a la seva pàgina web.
Cicle de video-creacions MATÈRIA BOSC VI
En la 6a edició, Matèria Bosc presenta cuatre obres de videodansa i videoart de curta durada que, com en edicions anteriors, acompanyen les conferències del Programa Obert 2024.
Dimarts, 2 de juliol de 2024 · Matèria Bosc VI · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
MATÈRIA BOSC VI · Títol (any) · Artista, país · 00:00 min
Resum
Crèdits
Dimarts, 2 de juliol de 2024 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
FOTOGRAFIA · Bleda i Rosa. Llocs Comuns · María Bleda i José María Rosa · Bleda y Rosa
Sempre hem entès el territori com un bé comú, dipositari de la memòria individual i col·lectiva. A través de les nostres fotografies intentem fer aflorar els diferents estrats acumulats pel pas del temps i ressaltar així el complex encreuament de cultures i temps que conformen els llocs que habitem.
María Bleda (Castelló, Espanya, 1969) i José María Rosa (Albacete, Espanya, 1970) treballen de manera conjunta des de fa tres dècades, explorant, a través d’una rigorosa i profunda investigació, l’enllaç existent entre imatge, lloc i memòria. Camps de futbol, Camps de batalla, Origen o Promptuari són algunes de les sèries fotogràfiques més rellevants en la seva trajectòria. Amb elles han anat desenvolupat un llenguatge propi, entre allò visual i allò textual, que els permet tornar una vegada i una altra sobre un dels seus focus d’interès més importants: la representació del territori. El 2008 van ser guardonats amb el Premi Nacional de Fotografia.
Dijous, 4 de juliol de 2024 · Matèria Bosc VI · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
MATÈRIA BOSC VI · Títol (any) · Artista, país · 00:00 min
Resum
Crèdits
Dijous, 4 de juliol de 2024 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
ARQUITECTURA · La recerca col·lectiva d’un nou model productiu · Carles Oliver Barceló
Aquesta conferència té el suport de la FUNDACION hna i és beneficiària del programa CONECTA by hna.
Segons la ONU, les polítiques implementades actualment no condueixen a frenar el canvi climàtic i els seus efectes derivats, com les ones de calor extremes, la sequera, o la pujada del nivell del mar. Revertir aquesta situació requereix un canvi dels models de producció i consum en tots els àmbits. I aquest esforç haurà de ser necessàriament col·lectiu.
En el camp de l’arquitectura, a les Illes Balears s’han desenvolupat una sèrie d’exemples que configuren un possible model productiu que té en compte i redueix les externalitats que genera. La suma d’aquestes propostes constitueixen un llenguatge que no està basat en una qüestió d’estil ni de forma, sinó en la incorporació de prioritats ambientals i socials, on la recuperació del patrimoni cultural esdevé eina tant per donar compliment als objectius de descarbonització, com per recuperar la noció de ciutat com a suma d’intervencions anònimes i silencioses, on l’autosuficiència en els processos constructius difumina el límit entre l’espai productiu de la vila i l’espai productiu de fora vila.
Carles Biel Oliver Barceló (Felanitx, Illes Balears, 1979) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB – UPC) i mestre d’obres per necessitat professional. Durant els seus estudis, va rebre beques per estudiar a UC Los Angeles, TU Delft i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM – UPM). Del 2007 al 2009, va compartir estudi amb Francisco Cifuentes, de qui va aprendre a projectar des de la construcció. Des del 2009, és membre de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on va dirigir el projecte d’adaptació al canvi climàtic ‘Life Reusing Posidonia’ a Formentera, el qual va rebre el premi LIFE 2021 al millor projecte de medi ambient per la Comissió Europea. Del 2019 a 2023 ha estat responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI. Ha estat coautor d’altres projectes pilot d’habitatge com els 5, 8 i 19 habitatges de protecció pública (HPP) a Palma, o 6 HPP a Santa Eugènia, de l’ecobarri UAC2, i d’obres de rehabilitació com Sant Miquel 19, o Can Lliro. Els projectes desenvolupats tant a nivell particular com part de l’equip de l’IBAVI han rebut alguns premis que faciliten la credibilitat per plantejar segons què. Aquesta obra ha estat àmpliament publicada i exposada.
Dimarts, 9 de juliol de 2024 · Matèria Bosc VI · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
MATÈRIA BOSC VI · Títol (any) · Artista, país · 00:00 min
Resum
Crèdits
Dimarts, 9 de juliol de 2024 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
ARQUITECTURA · Títol · Lacol
Resum.
Lacol és una cooperativa d’arquitectes establerta el 2009 al barri de Sants de Barcelona. Treballem per generar infraestructures comunitàries per a la sostenibilitat de la vida, com a eina clau per la transició ecosocial, mitjançant l’arquitectura, el cooperativisme i la participació.
Creiem que la manera de transformar la ciutat és a través de la participació activa de les persones que l’habiten i mitjançant l’acció proactiva. Treballem els interessos relacionats amb la qualitat de vida de totes les persones que comparteixen la ciutat. L’aportació de l’arquitecte es fa dins del moviment urbà com una peça més d’aquest engranatge, ajudant a traduir les inquietuds ciutadanes i a traduir-les en paper, aportant criteris per a la definició d’objectius i estratègies, així com eines per definir i comunicar idees a través del dibuix gràfic…
Fomentem, entre d’altres, el debat i la discussió sobre els usos dels espais i la gestió dels espais urbans, els models de ciutat, la participació i la recuperació del patrimoni.
Dijous, 11 de juliol de 2024 · Matèria Bosc VI · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
MATÈRIA BOSC VI · Títol (any) · Artista, país · 00:00 min
Resum
Crèdits
Dijous, 11 de juliol de 2024 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h
ARQUITECTURA · Títol · Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal · Lacaton & Vassal
Resum.
Anne Lacaton (Saint-Pardoux-la-Rivière, França, 1955) es va graduar a l’Escola d’Arquitectura de Bordeus el 1980. Diplomada en Urbanisme a la Universitat de Bordeus el 1984. Professora a l’ETH Zurich des del 2017. Professora convidada a la Escola Tècnica Superior de Madrid (ETSAM-UPM), Master Housing des del 2007; a l’EPFL Lausanne, el 2004, 2006, 2010-11 i 2017; a la Universitat de Florida: Ivan Smith Studio el 2012; a la University of NY-Buffalo: Clarkson Chair el 2013; al Pavillon Neuflize OBC-Palais de Tokyo, París, el 2013 i 2014; a Harvard GSD: Kenzo Tange 2011 & Design Critic 2015; a la Universitat de Sassari a Alghero el 2014 i 2015; a la TU Delft, els semestres 2016-17.
Jean-Philippe Vassal (Casablanca, Marroc, 1954) es va graduar a l’Escola d’Arquitectura de Bordeus el 1980. Va treballar com a urbanista a Níger (Àfrica Occidental) de 1980 a 1985. Professor a la UDK de Berlín des de 2012. Professor visitant a la TU de Berlín, del 2007 al 2011; a la Peter Behrens School of Architecture de Düsseldorf, el 2005; a l’EPFL Lausanne del 2010 al 2011, al Pavillon Neuflize OBC-Palais de Tokyo, París, el 2013 i 2014; a la Universitat de Sassari a Alghero el 2014 i 2015.
La seva pràctica, Lacaton & Vassal, ha estat guardonada amb el Pritzker Architecture Prize 2021, el Lifetime Achievement Award, Trienal de Lisboa (2016); i la Fundació Mies van der Rohe, Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea (2019) juntament amb Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture per la transformació de 530 Habitatges al Grand Parc, Bordeus.