Audiovisual
V Workshop Internacional d'Audiovisual
Del 1 al 15 de juliol de 2024
Directors: Hisao Suzuki i Júlia de Balle
Equip docent: Alba Domènech
Durada: 15 dies
Càrrega lectiva: 115 hores
Càrrega Programa obert: 8 hores
Nivell: Iniciació / Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot, Girona
Objectiu
L’objectiu és ampliar el coneixement teòric i pràctic del llenguatge audiovisual en la representació, captura i explicació de l’espai i l’arquitectura. Per fer-ho, partirem d’un apropament a l’obra d’RCR Arquitectes, continuarem compartint amb Hisao Suzuki la seva manera d’aproximar-se a la fotografia i de plantejar la composició, i després ens endinsarem en la resta d’aspectes que formen part de l’expressió audiovisual: narració, ritme, sonoritat, …
En aquesta edició aprofundirem en la interdisciplinarietat, integrant als grups dels tallers d’Arquitectura i Paisatge participants dels tallers de Fotografia i Audiovisual que aportaran als seus projectes la capacitat de comunicar-ho amb imatges suggerents que transmetin atmosferes i intencions.
Programa
Taller creatiu. Treball en grup en un exercici compartit amb el Workshop d’Arquitectura i Paisatge amb l’objectiu de contribuir a comunicar una proposta creativa de forma suggeridora i efectiva, a través de la producció de material audiovisual, posant en pràctica els coneixements apresos. Visita conjunta al lloc del projecte.
Programa Intern. Conferències compartides amb Fotografia sobre la càmera i la fotografia i l’edició i publicació, i específiques d’Audiovisual sobre llenguatge audiovisual, storytelling i edició: workflow de treball amb Adobe Premiere Pro.
Revisions. Correccions internes amb Hisao Suzuki i l’equip docent i revisió amb RCR Arquitectes.
Excursió a l’obra de RCR. Visita guiada al nou celler de Perelada on s’analitzaran les claus dels projecte.
Programa obert. Cicle temàtic de conferències sobre arquitectura i fotografia.
El calendari del curs pot estar subjecte a canvis.
Col·loquis
En aquesta edició us oferim com a novetat l’oportunitat de conversar amb els equips d’arquitectura convidats al Programa Obert 2024 sota el tema de compartir.
Els participants podran intercanviar-se amb Carles Oliver Barceló sobre la seva experiència en habitatge col·lectiu respectuós amb el medi ambient a les Illes Balears, amb un integrant de la cooperativa d’arquitectes Lacol de Barcelona que han demostrat la viabilitat d’altres maneres de viure compartint, i amb l’estudi francès premiat amb el Premi Pritzker 2021, Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, la pràctica arquitectònica del qual es regeix per la màxima de mai demolir, eliminar o substituir, sempre afegir, transformar i reutilitzar.
Coneixements informàtics i requisits tècnics
Programes
Adobe Photoshop, Adobe InDesign i Premiere Pro.
Requisits tècnics
Càmera i trípode (recomanat).
Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px.
Navegador actualitzat per accedir a la plataforma e-learning i descarregar i pujar contingut.
Exercici: Compartir
La creativitat compartida remet a processos relacionals on s’integren diferents camps del coneixement. Permet abordar problemes complexos des del que és interdisciplinari. Amb aquesta idea abordarem de manera transdisciplinar els exercicis del taller d’Arquitectura i Paisatge, aportant des de les arts visuals una component sensorial i analítica al procés creatiu. D’aquesta manera busquem la participació, l’intercanvi d’idees, la cooperació i l’aprenentatge mutu d’un treball en equip.
Exercici dirigit per Hisao Suzuki i Júlia de Balle amb la tutora Alba Domènech.
Exercici compartit amb Arquitectura i Paisatge: La Sagrada Família a la Barcelona actual
La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es va iniciar a la passada edició i aprofundirà en base als resultats de l’anterior taller.
Esbós: La Sagrada Família a la Barcelona actual, Sèrie 1, Juny 2022. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 22-203_E01
Exercici compartit amb Arquitectura i Paisatge: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
La zona volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica amb un valor paisatgístic excepcional. L’auge del turisme ha propiciat la necessitat d’augmentar els serveis de gestió del parc natural que actualment es troben repartits entre dues seus. L’exercici projecta el Centre de gestió del Parc Natural als terrenys del Parc Nou a Olot per actuar de frontissa entre la ciutat, el parc urbà i el parc natural.
Esbós: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa, Sèrie 1, Juny 2022. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 22-203_E02
Condicions
Places previstes: 24 places
Perfil: El curs s’adreça a persones majors de 18 anys de qualsevol disciplina creativa.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Es valorarà el CV-portfolio.
Matrícula: 700 euros.
Inclusions: El preu de la matrícula inclou els costos del programa del curs. El participant assumeix les despeses vinculades al desplaçament, manutenció i allotjament.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificat expedit per RCR.
Calendari
Procés d’admissió per convocatòria oberta
Divendres, 22 de desembre de 2023. Inici d’inscripcions.
Divendres, 12 d’abril de 2024. Data límit d’inscripcions.
Divendres, 19 d’abril de 2024. Comunicació d’admissions i denegacions.
Divendres, 26 d’abril de 2024. Data límit de pagament de matrícula. Ampliat a Dimarts, 30 d’abril del 2024.
Divendres, 24 de maig de 2024. Data límit per a cancel·lacions.
V Workshop Internacional d’Audiovisual
Dilluns, 1 de juliol de 2024: Inici del taller
Dissabte, 6 de juliol de 2024: Excursió al nou celler de Perelada
Dilluns, 15 de juliol de 2024: Cloenda del taller
Equip docent
Director
Hisao Suzuki (Yamagata, Japó, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tòquio, 1979. Fascinat per l’arquitectura d’Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, i s’hi estableix. El 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal; d’aquesta manera contribueix al reconeixement de la publicació com el mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi internacional. Les seves fotografies s’han publicat, també, en nombrosos llibres i en d’altres revistes internacionals d’arquitectura i disseny.
Directora
Júlia de Balle (Barcelona, 1986) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona (2009). En acabar els seus estudis a Berlín, s’uneix a l’equip d’RCR Arquitectes com a coordinadora de comunicació i creativa audiovisual. Ha dirigit dos documentals i actualment combina treballs per a clients externs com a realitzadora i editora dels seus propis projectes.
Tutora
Alba Domènech (Banyoles, 1987) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona (2009), amb un postgrau en Innovació en Creació de Continguts Audiovisuals per la UOC (2012). Ha dirigit la comunicació de l’ONG aecc-Catalunya contra el Càncer. Actualment combina els treballs audiovisuals amb la docència a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) d’Olot.