Arquitectura i paisatge 2022
XV Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge
Del 4 al 22 de juliol de 2022
Directors: RCR Arquitectes – Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramon Vilalta
Equip docent: Joan Puigcorbé Punzano, Jaume Prat Ortells, Marc Valero Cano
Durada: 19 dies
Càrrega lectiva: 120 hores
Càrrega Programa obert: 18 hores
Nivell: Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot (Girona)
Objectiu
L’objectiu és comprendre, a partir d’assajar-ho, el vincle indissociable que hi ha entre arquitectura i lloc, entre paisatge i cultura, entre compartir i crear, posant en pràctica els mètodes de treball d’RCR Arquitectes en el mateix territori i espai on es gesta la seva obra.
Programa
Taller creatiu. Se li assignarà un grup on desenvoluparà, amb la resta de companys, l’exercici que es plantegi per tal d’assajar la capacitat de resposta intel·lectualment interessant, de pertinença al lloc i amb eficàcia comunicativa, tal com s’esperaria en un concurs d’arquitectura.
Revisions. A més de les correccions internes amb l’equip docent, hi haurà una revisió setmanal amb RCR Arquitectes.
Campus. Conferències i correccions en grups reduïts sobre temes relacionats amb la metodologia d’RCR Arquitectes i altres d’específics que acompanyaran els exercicis que s’hauran de desenvolupar.
Excursions a l’obra d’RCR. S’organitzen visites guiades a l’obra pública d’RCR a Olot on s’analitzaran les claus dels projectes. Els participants en línia tindran accés a audiovisuals amb l’explicació dels mateixos arquitectes. Aquests vídeos també seran accessibles per als participants presencials com a documentació addicional.
Programa obert. Cicle temàtic de conferències precedit per una selecció de videocreacions.
Coneixements informàtics i requisits tècnics
Programes
AutoCAD per a dibuix 2D i modelatge 3D, Adobe Photoshop, Adobe InDesign. Opcionalment, modelatge 3D a Rhino o 3DStudio.
Requisits tècnics
Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px.
Connexió a Internet adequada per accedir a la plataforma e-learning, descarregar i pujar contingut i realitzar videotrucades. Navegador actualitzat.
Instal·lació i registre (compte gratuït) al programa de videoconferències Zoom.
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual
La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es realitzarà en dues edicions consecutives.
Exercici dirigit pel tutor Joan Puigcorbé Punzano, amb l’assistència de Marc Valero Cano.
Participants: Alvaro Lozada, Estats Units d’Amèrica · Ana María Díaz Parra, Colòmbia · André Restelli, Mèxic · Can Xu, Xina · David Jesús Garza, Mèxic · Elda Luz Hernández Ruiz, Mèxic · Giulia Condulmari, Itàlia · Isidora Sáez, Xile · Juan Diego Torres Fuentes, Espanya · Juan Pablo Jiménez González, Mèxic · Lee Behar, Israel · María Inés Saavedra Tardío, Bolívia · Maria Pilar Escobar Llorvandi, Argentina · Maxime Dupont, França · Nadin Youssef, Egipte · Nicolas Beffre, França · Octavio Alonso Preciado Riquelme, Mèxic · Tom Félix-Durin, França · Tubohao Yang, Xina
Exercici: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
La zona volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica amb un valor paisatgístic excepcional. L’auge del turisme ha propiciat la necessitat d’augmentar els serveis de gestió del parc natural que actualment es troben repartits entre dues seus. L’exercici projecta el Centre de gestió del Parc Natural als terrenys del Parc Nou a Olot per actuar de frontissa entre la ciutat, el parc urbà i el parc natural.
Exercici dirigit pel tutor Jaume Prat Ortells, amb l’assistència de Marc Valero Cano.
Participants: Andrés Santiago Navor Blanco, Colòmbia · Anqi Zhan, Xina · Bruno Collura, Argentina · Carla Pérez García, Espanya · Carla Archs Martí, Espanya · Carlos Vallecillos Moya, Espanya · Changyun Sun, Xina · Cristina Terricabras i Jové, Espanya · Egon Metusala, Estònia · Elsa Bureau, França · Fernando José Gómez Vivas, Mèxic · Francisco José Pádua Dias Pereira, Portugal · Imma Castelló i Miarnau, Espanya · Iñigo Unceta·Barrenechea, Espanya · José Ignacio Navas Meza, Colòmbia · Katia Munjin Paiva, Xile · Marcelo Azevedo, Portugal · Maria Luciana Lucero Pósleman, Argentina · Mingyue Zhang, Xina · Victoria Prillo, Espanya
Condicions
Places previstes: 48 places presencials, 24 places online.
Perfil: El curs s’adreça a estudiants d’arquitectura de darrers cursos i arquitectes.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Valoració del CV-portfolio.
Matrícula: 750 euros.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificats expedits per RCR i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).
Calendari
Procés d’admissió
Divendres, 20 de maig de 2022. Data límit d’inscripcions.
Divendres, 27 de maig de 2022. Comunicació d’admissions i de llista d’espera.
Divendres, 3 de juny de 2022. Data límit de pagament de matrícula.
Divendres, 24 de juny de 2022. Data límit per a cancel·lacions.
Període d’admissió ampliat
Dimecres, 15 de juny de 2022. Data límit d’inscripcions.
Dijous, 16 de juny de 2022. Comunicació d’admissions i de llista d’espera.
Divendres, 17 de juny de 2022. Data límit de pagament de matrícula.
Divendres, 24 de juny de 2022. Data límit per a cancel·lacions.
XV Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge
Dilluns, 4 de juliol de 2022: Inici del taller
Divendres, 22 de juliol de 2022: Cloenda del taller
Equip docent
Arquitecte
Tutor
Joan Puigcorbé Punzano (Barcelona, 1967) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), 2000. Funda l’estudi d’arquitectura PAAS a Barcelona i Ripoll el 1995, i l’empresa de promoció immobiliària Costa Rica Natural Design, el 2008, i ha guanyat diferents concursos internacionals. Obté reconeixement en els premis FAD 2013, els Premis de Girona 2005 i 2013 i el premi René Frank a Costa Rica 2012, entre d’altres. Col·labora amb RCR Arquitectes en una primera etapa, del 2003 al 2010, i, des del 2020, de forma habitual. És coautor de l’espai públic teatre La Lira a Ripoll. Ha estat tutor al RCR Summer Workshop els anys 2014 a 2020.
Arquitecte
Tutor
En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)
Jaume Prat Ortells (Barcelona, 1975) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), 2002. Autor del blog “Arquitectura, entre d’altres solucions”. Col·laborador en diverses revistes i diaris tant electròniques com en paper a sis països diferents. Ha desenvolupat projectes i propostes de concurs de manera independent amb Montserrat Farrés. Ha comissariat, juntament amb Jelena Prokopljevic i Isaki Lacuesta, el Pavelló Català de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2016. Col·laborador de RCR arquitectes, al seu RCR Summer Workshop des del 2013. Professor de projectes de l’ETSAB des del 2018. Assessor de la sèrie de televisió sobre arquitectura “Escala Humana”. Actual director del Blog de la Fundació Arquia.
Arquitecte
Assistent del Workshop i de la Coordinació general
Marc Valero (Sant Fruitós de Bages, 1993) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC), 2019. Va participar en el X Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge de 2017 de RCR. Va formar part de la I convocatoria de elbulli1846 amb Ferran Adrià, el 2020. Des de 2017 col·labora amb RCR Arquitectes.